ترس از صدای بلند یا فونوفوبیا یکی از انواع فوبیاهای مربوط به صداست که در آن افراد از شنیدن صداهای بلند هراس دارند. در واقع فوبیاهای مربوط به صدا انواع مختلفی را در برمیگیرند. اما این نوع معمولا در میان کودکان شایع تر است. چرا که آستانه شنوایی آنان حساس تر بوده و به همین دلیل برخی از صداها را شدیدتر از ما میشوند. البته این نوع اختلال در میان بزرگسالان نیز دیده میشود. اما از آنجایی که این فوبیا میتوانند اختلالات زیادی در زندگی شخصی و اجتماعی افراد ایجاد کند. بهتر است در این مورد اقدامات لازم را انجام داده و همچنین اطلاعاتی کسب نمایند. برای دریافت مشاوره فردی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از صداهای بلند می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
منبع: ترس از صدای بلند
ترس از صدای بلند
ترس از صداهای بلند از انواع فوبیاهای ویژه محسوب میشود که در آن فرد حتی گاهی از صدای خود نیز میترسد. از طرفی از نشانه های پرشنوایی نیز محسوب میشود. به طور کلی آستانه شنوایی افراد با یکدیگر تفاوت های جزئی دارد. برخی از افراد بیشتر صداها را شنیده و حساس تر هستند؛ مانند موسیقی دانان. اما برای برخی شنیدن صداهای بلند با دیگر صداها تفاوتی نداشته و واکنش زیادی را برنمیانگیزد. اما در مورد مبتلایان به این اختلال، واکنش های غیرعادی و یا حتی ترس مرضی از شنیدن این نوع از صداها مورد انتظار است.
تفاوت ترس از صدای بلند با دیگر اختلالات
برخی دیگر از فوبیاها و یا حتی اختلالات، مانند ترس از صداهای بلند هستند. اما نمیتوان آنها را یکسان دانست. داشتن اطلاعاتی در مورد وجه افتراقی این نوع فوبیا با دیگر اختلالات میتواند به افراد در مورد فرایند درمان و یا حتی پیشگیری کمک بزرگی کند. در این قسمت توضیحاتی در این مورد خواهیم داد.
????اوتیسم
برخی تصور میکنند که مبتلایان به ترس از صدای بلند ، حتما مبتلا به اوتیسم هستند. این موضوع مخصوصا در مورد کودکان بیشتر بروز میکند. افراد مبتلا اوتسم به دلیل مشکلات حسی عصبی، حساسیت بالایی داشته و به این دلیل ترس و اضطراب زیادی را تحمل میکنند. اما داشتن ترس از صدای بلند همیشه به معنی ابتلا به اوتیسم نیست و تنها یکی از نشانه های آن است.
????صدابیزاری
صدا بیزاری یا میسوفونیا اختلالی است که در آن افراد به طور کلی از شنیدن صدا در فاصله نزدیک احساس انزجار میکنند. ترس آنها تنها محدود به صداهای بلند نبوده؛ بلکه هر نوع صدایی را در برمیگیرد. برای مثال این افراد از شنیدن صدای غذا خوردن، غذاجویدن، تنفس، صدای تایپ کردن و یا به طور کلی شنیدن صداهای تکرارشونده دچار ناراحتی میشوند با اینکه این صداها اصلا بلند نیستند.
????عدم تحمل صدا
عدم تحمل صدا یا هایپراکوزیس اختلال دیگری است که در آن افراد حتی صداهای آرام را نیز بلندتر از حالت عادی میشوند. این به دلیل وجود اختلالی در ساختمان گوش است و یک فوبیا محسوب نمیشود. در مورد دیگر اختلالات در این زمینه که قبل تر در مورد آنها توضیح دادیم؛ گوش افراد کاملا سالم بوده و با افراد عادی تفاوتی ندارد. اما در مورد عدم تحمل صدا اینطور نیست. میتوان گفت اینجور افراد بعد از مدتی مبتلا به میسوفونیا یا ترس از صدای بلند نیز میشوند.
نشانه های ترس از صداهای بلند
ترس تز صدای بلند با بروز نشانه هایی همراه است. بهتر است دیگران به این نشانه ها توجه کرده و در کنار آنها از تولید صداهای بلند پرهیز کنند. همچنین شناسایی این نشانه ها برای درمان نیز ضروری است. برخی از آنها شامل موارد زیر میشوند.
ترس از صداهای بلند یا صداهای خاص
بروز واکنش های شدید ترس و اضطراب در مقابل صداهای بلند
نرفتن به مکان هایی که در آنها صداهای بلندی وجود دارد مانند کنسرت
بالارفتن ضربان قلب در صورت شنیدن صداهای بلند
احساس درد فیزیکی در صورت شنیدن صداهای بلند
بروز اختلالات خواب و مشکل در تمرکز
هوشیاری بیش از حد نسبت به شنیدن صداهای بلند
بروز حملات پنیک
نشانه های ترس از صدای بلند تقریبا در کودکان نیز همین موار است. با این تفاوت که آنها احتمالا گریه های شدید، پوشاندن گوش های خود، عصبانیت ناگهانی و… را نیز از خود نشان میدهند. برای اطلاع از علل جیغ زدن کودک کلیک کنید.
علل ترس از صدای بلند
به طور کلی هنوز علت دقیقی برای ترس از صدای بلند، مشخص نشده است. اما برخی از متخصصین این موضوع را به ژنتیک مرتبط میدانند و معتقدند که ابتلای یکی از اعضای خانواده به این نوع فوبیا، احتمال ابتلای دیگر اعضا را افزایش میدهد. همچنین تجربیات گذشته نیز در این مورد موثر هستند. برای مثال افرادی که کودکی آنها در دوران جنگ بوده است همواره تصور میکنند بروز یک صدای بلند با اتفاقات ناگواری همراه است. از این رو در بزرگسالی از شنیدن صداهای بلند هراس دارند.
پیامدهای ترس از صدای بلند
فراموش نکنید که اگر از بروز ترس از صدای بلند جلوگیری نشود و یا درمان موثری برای آن صورت نگیرد؛ بسیار احتمال دارد که افراد به اختلالات دیگری مانند اختلالات اضطرابی، افسردگی، اختلالات خواب، انزوای اجتماعی، میگرن مزمن و… نیز مبتلا شوند. همچنین معمولا افرادی که به ترس از صدای بلند مبتلا هستند؛ بیشتر احتمال دارد که به سایر فوبیاها مبتلا شوند. از طرفی به این دلیل کیفیت زندگی آنان به شدت کاهش مییابد.
تشخیص ترس از صدای بلند
برای شروع فرایند درمان تشخیص ترس از صدای بلند بسیار اهمیت دارد. برای تشخیص گذاری، نشانه های این نوع فوبیا با حداقل شش ماه ادامه داشته و همچنین زندگی فرد را مختل کرده باشند. همچنین فرد باید از سلامت گوش خود از نظر جسمانی نیز اطمینان حاصل کند. در مرحله بعدی پزشک متخصص راه های مختلفی را برای درمان به او ارائه میدهد.
روش های درمان ترس از صدای بلند
معمولا برای درمان فوبیاها راه های مختلفی وجود دارد. برای ترس از صداهای بلند نیز افراد باید تحت نظر متخصص خود از روش هایی مثل مواجهه درمانی، تکنیک های آرام سازی عضلانی و تمرین تنفس، تکنیک های مبتنی بر ذهن آگاهی و… استفاده کنند. از طرفی در موارد شدید استفاده از داروهای ضداضطراب وافسردگی نیز توصیه میشود. به طور کلی برای درمان ترکیبی از روش های دارودرمانی و روان درمانی موثر خواهد بود. برای آشنایی با راه های درمان فوبیاها کلیک کنید.
سخن پایانی
از آنجایی که ترس از صداهای بلند میتوانند تاثیرات زیادی را بر زندگی شخصی افراد ایجاد کند؛ افراد بهتر است در این زمینه اقدامات لازم را انجام داده و همچنین به موقع درمان را آغاز نمایند. همچنین به دلیل نشانه های مشابه این نوع فوبیا با دیگر اختلالات، گرفتن تشخیص دقیق توسط متخصص بسیار مهم است. در این زمینه افراد باید از روانشناس و همچنین متخصص گوش و حلق و بینی کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از صداهای بلند می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
- سه شنبه ۲۹ خرداد ۰۳ ۱۱:۰۷
- ۲۴ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر